AKTUALITY:

TÝDENNÍ NABÍDKA 24.5. - 28.5.

Fritované čerstvé ančovičky, salátek

110,-

Křupavé sýrové taštičky (3ks)

89,-

Čerstvé ančovičky pečené na pergamenovém papíře, salátek, tzatziki

150,- / 220,-

Burger z mletého masa plemene WAGYU, pita, hranolkové vlásky, tzatziki, jalapenos papričky

290,- / 350,-

SPECIÁLNÍ NABÍDKA JARO/LÉTO 2016

JSME NEKUŘÁCKÁ RESTAURACE

 

 

SLEDUJTE NÁS TAKÉ NA FACEBOOKU



 

Luxusní večeře

 

Uvítací drink

Neomezený výběr mezi předkrmy, mezes, saláty a těstovinami

Neomezený výběr mezi hlavními jídly a dezerty

Neomezená konzumace alkoholických a nealkoholických nápojů

Víno z naší vinotéky (kromě archivních  a znáčky Magnum) - libovolný počet lahví které vypijete

 


 

Cena večeře na 1 osobu 9000,- Kč

Platba předem.

Ceny včetně DPH

 


ZVEME VAS DO NAŠE RESTAURACE NA ŠTEDRÝ DEN A TO OD 12:00 NA OBĚD VE STŘEDOMOŘSKÉM DUCHU.VÝBĚR RUZNÝCH POKRMU Z KREVET, LANGUSTIN, ŠNEKŮ.

A NAVÍC ČERSTVĚ PŘIVEZENÉ ÚSTŘICE.

VIC INFO A REZERVACE U OBSLUHY,  TELEFONICKÝ NA 224325181

NEBO ZDE SI MUŽETE POHODLNĚ  ZAREZERVOVAT MÍSTO:REZERVÁČNÍ FORMULÁŘ

Užijte si řecké léto v restauraci Kavala


 

Po celé léto budeme pro Vás nabízet středomořské rybí delikatesy.

Široký výběr čerstvých ryb a mořských plodů

V restauraci Kavala se zaměřujeme převážně na tradiční, regionální a moderní řeckou kuchyni. Na pestrém jídelníčku objevíte mimo jiné svatojakubské mušle, obří chobotnice nebo humry. Také vám v restauraci nabídneme typické řecké pomazánky – sýrovou, lilkovou a tzatziki. V rámci předkrmu si můžete objednat i degustační mix pomazánek nebo ochutnat talíř jednohubek s plody moře. Navíc pro vás jsme přichystali speciální akci, kdy si budete moci sestavit svůj rybí talíř, a ochutnat tak více druhů ryb současně.

Netradiční nabídka vín

Ke skvělým pokrmům v restauraci nabízime víno z nejrůznějších řeckých regionů, které dováží sám majitel restaurace. Vyzkoušet můžete například skvělá vína ze slavného vinařství Nico Lazaridi v Makedonii.

Srdečně Vás zveme do naší restaurace.


Rezervace zde nebo telefonicky na čísle: +420 224 325 181

ZVEME VAS NA OSLAVU ŘECKÝCH VELIKONOC DNE 05 A 06- KVĚTNA 2013.

velikonoční menu / easter menu

(masa pocházejí z řeckých chovů)

 

 

PŘEDKRMY/

STARTERS

 

kůzlečí domací paštika podávaná s kandovanými fíky 150,-

homemade kid pate

 

majirica (tradiční velikonoční polévka s bylinkami a kůzlečími játry, 150,-

špenátem a římským salátem)

majirica (tradicional easter goat soup)

 

KOKORETSI (GRILOVANÉ KŮZLEČÍ VNITŘNOSTI VE STŘÍVKU) 190,-

KOKORETSI (GRILLED GOAT´S OFFAL)

 

 

HLAVNÍ JÍDLA/

MAIN COURSES

 

Vykoštěné maso z bylinkového kůzlete/Dovoz z řecka/ s bramborem pečené 490,-

dle klasického receptu

Goat from oven served with potatoes

 

 

ZVEME VAS NA OSLAVU ŘECKÝCH VELIKONOC DNE 05 A 06- KVĚTNA 2013.

velikonoční menu / easter menu

(masa pocházejí z řeckých chovů)

 

 

PŘEDKRMY/

STARTERS

 

kůzlečí domací paštika podávaná s kandovanými fíky 150,-

homemade kid pate

 

majirica (tradiční velikonoční polévka s bylinkami a kůzlečími játry, 150,-

špenátem a římským salátem)

majirica (tradicional easter goat soup)

 

KOKORETSI (GRILOVANÉ KŮZLEČÍ VNITŘNOSTI VE STŘÍVKU) 190,-

KOKORETSI (GRILLED GOAT´S OFFAL)

 

 

HLAVNÍ JÍDLA/

MAIN COURSES

 

Vykoštěné maso z bylinkového kůzlete/Dovoz z řecka/ s bramborem pečené 490,-

dle klasického receptu

Goat from oven served with potatoes

 


Řecká restaurace byla otevřena v létě roku 2005. Cílem restaurace je prezentovat řeckou gastronomii v celé její šíři. Používáme ty nejkvalitnější, čerstvé a originální suroviny. Naše stálé menu je kratší, avšak každý týden je doplněno novinkami.

V našem menu naleznete jídla inspirovaná antickou kuchyní, dále "ŘECKOU KLASIKU", speciality z regionálních kuchyní a z moderní řecké gastronomie. Naše kuchyně prezentuje Řecko i s jeho geografickou polohou, jako zemi, kde se místní tradice prolíná se západními i orientálními vlivy.

V naší restauraci naleznete domácí atmosféru a obsluhu, která si bude všímat Vašich individuálních potřeb.

.

Srdečně Vás zveme do naší restaurace.


Majitel restaurace, šéfkuchař
Ing. Ioannis Asarlidis

 

 

Oslavte s námi ŘECKÉ VELIKONOCE 15.4.

velikonoční menu/easter menu:

(masa pocházejí z řeckých chovů)



PŘEDKRMY/STARTERS


Majirica (tradiční velikonoční polévka s bylinkami a kůzlečími játry,          190,-
špenátem a římským salátem)
Majirica (tradicional easter goat soup)

KOKORETSI (GRILOVANÉ KŮZLEČÍ VNITŘNOSTI VE STŘÍVKU)                   190,-
KOKORETSI (GRILLED GOAT´S OFFAL)

HLAVNÍ JÍDLA/MAIN COURSES


Vykoštěné kůzlečí maso pečené dle klasického receptu v troubě              490,-
s bramborem
Goat from oven served with potatoes

Jehněčí roláda plněná listovým špenátem                                             390,-
Lamb roll stuffed with spinach

 

ZDE SI MUŽETE POHODLNĚ  ZAREZERVOVAT MÍSTO: REZERVAČNÍ FORMULÁŘ


   
Řecké pravoslavné Velikonoce

Greek Island ScenePro pravoslavné křesťany jsou Velikonoce největším svátkem a všechny ostatní neděle v roce jsou jejich připomínkou. Velikonoce se v pravoslavné církvi často slaví v jinou dobu než v západní církvi, vypočítávají se totiž podle juliánského kalendáře. V Řecku se budou letos slavit od 24. dubna. Během velikonočních svátků vládne po celém Řecku sváteční atmosféra, vyzvánějí zvony, v některých městech vybuchují i ohňostroje. Na cestách, ve vesnicích či v ulicích měst můžete potkat procesí věřících.

Easter at midnight, Ag Thomas, Athens GreeceBohoslužeb na se Velikonoce účastní téměř všichni Řekové. Velikonoce tráví lidé zpravidla v kruhu rodinném.

V týdnu před Velikonocemi Řekové v kostelech ozdobí hrob Krista, na Velký pátek se pak na vesnicích nese Kristova rakev. Vrcholem oslav je noční mše, která se koná na Bílou sobotu.

Přesně o půlnoci ze soboty na neděli pravoslavní popové ve slavnostním velikonočním rouchu oznámí věřícím, že "Christós Anésti" - Kristus vstal z mrtvých. Na konci mše zapalují věřící svíčky a světlo si z kostela nesou domů.


easter eggs

Tsoureki

Greek Easter Kokoretsi

Ještě v noci se jí polévka majiritsa, která je připravena z jehněčích vnitřností, tsurekia, což je mazanec se zapečenými obarvenými vejci, a další kulinářské speciality. Lidé si mezi sebou dávají červená vejce jako dárek ke zprávě, že Kristus vstal z mrtvých.

V neděli se pak na každé venkovské zahradě či dvorku sejde celá rodina u tradičního rožnění jehňat a kůzlat.

řecké tance

Všude je veselo, popíjí se ouzo, hraje hudba, voní pečené maso a připravuje se bohatá tabule, u které se pak při dobrém jídle a pití sedí i několik hodin.

Řekové během Velikonoc zapomenou na starosti, odpustí si případné křivdy, tančí a zpívají, slaví setkání se svými blízkými a přáteli, chlubí se svými dětmi a oslavují. Právě tyto chvíle vytvářejí a upevňují tradiční řeckou rodinnou soudržnost.

Zdroj: idnes

   
     

Oslavte s námi ŘECKÉ VÁNOCE a Nový rok

vánoční menu/christmas menu:


PÁTEK   23.12.2011   OD   18:00
SOBOTA 24.12.2011   OD   12:00


PŘEDKRM/STARTER

GRILOVANÉ ŠNEČÍ SUVLAKI SE SALÁTEM                                            190,-
GRILLED SNAIL SKEWER WITH SALAD


HLAVNÍ JÍDLA/MAIN COURSES

KRŮTÍ ZÁVITEK S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU A ANATOLSKÝM RIZOTEM/         TURKEY ROLLED FILLET STUFFED WITH CHESTNUTS SERVED WITH
ANATOLIAN  RISOTTO. 350,-


MOŽNOST VÝBĚRU  ALLA CART
INFORMACE A REZERVACE U OBSLUHY

 

Silvestrovské menu: 990,-

MOŽNOST VÝBĚRU  ALLA CART
INFORMACE A REZERVACE U OBSLUHY

 

ZDE SI MUŽETE POHODLNĚ  ZAREZERVOVAT MÍSTO: REZERVAČNÍ FORMULÁŘ

 

Co potřebujete vědět o vánočních svátcích v Řecku

Vánoce a Nový rok jsou pro Řeky milovaným obdobím prázdnin. Školy jsou zavřené 15 dnů, lidé nakupují dary a připravují své domy na nadcházející oslavy. Vánoce jsou považovány za rodinnou dovolenou a Řekové tráví tradiční svátky doma s přáteli a příbuznými.

Řecké Vánoce, řecké Hristougenna

Svátky oficiálně zahájeny 22. prosince slavnostní atmosférou, i když je zřejmé, že ta panuje téměř od začátku prosince, kdy Řekové zdobí domy a plánují svou sváteční činnost.

Vánoční tradice v Řecku jsou rozdílné podle toho, do jaké oblasti zavítáme. Nicméně, je mnoho společných vánočních zvyků, jako vánoční stromeček, 40 dnů půstu před Vánocemi, vánoční koledy, návštěva kostela na Štědrý den a

Boží hod vánoční.

V Řecku ještě před několika desítkami let zdobení vánočního stromečku nepatřilo mezi tradiční zvyky. Lidé zdobili malé dřevěné lodě, bylo to součástí řecké tradice, jelikož Řecko je přímořskou zemí. Postupně se však vánoční strom stal součástí řecké tradice, stejně tak další

západní zvyky jako barevná světla zavěšená na balkonech či v oknech.
Vánoční dekorace přetrvává až do 7. ledna, což je den Saint John (Agios Ioannis), další den Zjevení Páně.

Řecké vánoční recepty
Příprava vánočního cukroví začíná obvykle v druhé polovině prosince. Nejběžnější sladkosti jsou melomakarona a kourampiedes o Vánocích a samozřejmě sladký koláč Vasilopita na Nový rok.

http://0.tqn.com/d/greekfood/1/0/b/K/melomaksyrup_499.jpg

Vasilopita je řez, který se jí v první den nového roku. Uvnitř Vasilopita  se skrývá mince, a říká se, že ten, kdo ve svém kousku minci objeví, bude mít dobrý rok.

vasilopita

Na Štědrý den, během rodinných sešlostí, jedí Řekové obvykle pečenou krůtu s kaštanovou náplní. V některých oblastech také jedí pečené selátko s bramborem, salát a polévku. Jehněčí frikasé, jednodušší jídlo, je také populární pro vánoční večeři.

Chvíle u Štědrovečerní večeře je krásnou příležitostí pro setkání rodiny a přátel. U štědrovečerního  stolu se nepodávají destiláty ani víno.

 

Řecké koledy
Vánoční koledy jsou v  Řecku jedním z nejznámějších vánočních zvyků. Jsou zpívány dětmi, aby požehnaly domu a lidem, kteří v něm žijí.
V Řecku existují tři různé typy koled: koledy zpívané na Štědrý den, na Silvestra a v den před Epiphany.
V těchto dnech chodí děti koledovat. Odnášejí si výslužku v podobě peněz či různých sladkostí.



Silvestr, řecké Protohronia
Řekové si na Silvestra rozdávají vánoční dárky. Podle tradice dětem přináší dary Agios Vassilis  a nechává je pod stromečkem. Agios Vassilis pochází z Cesareje ze severní Evropy.
Pokud jste pozváni na oslavu nového roku, určitě budete muset přinést něco hostitelům, buď můžete koupit dárek, přinést kvalitní víno nebo šampaňské. Nenoste však  kourampiedes a melomakarona nebo vasilopita, protože to jsou sladkosti, které nabízí host. Cokoliv jiného je přijatelné, v některých případech, kdy hostitel pořádá večeři, je vhodné přinést něco k jídlu. Ujistěte se, zeptejte se hostitele jako první.

christmas tree and boat

Nástup Nového roku
Po půlnoci na Nový rok rozbijí Řekové granátové jablko o podlahu v domě, toto ovoce je spojeno se štěstím a prosperitou.
Pokud lidé oslavují Silvestra mimo domov, při návratu vstupují do domu pravou nohou. Tento zvyk má přinést domácnosti štěstí.
O půlnoci Řekové zhasínají světla a o několik vteřin později je opět rozsvítí. Tento zvyk symbolizuje nový začátek. Také se otevírá láhev šampaňského.
Jelikož jídelní stůl je symbolem štěstí a bohatství domácnosti měl by být na Silvestra a první den v novém roce bohatě vystrojený,
Na pevnině a Cycladesových ostrovech připravují Řekové talířek s dobrotami, včetně ovoce, medu, mandlí, vlašských ořechů a sladkostí.

Konec vánočních svátků a oslav
Řecké Vánoce končí Epiphany 6. ledna. Epiphany je spojena s požehnáním vody. Jelikož krásné modré moře má zvláštní místo v srdcích Řeků, shromažďují se lidé 6. ledna v přístavech, na plážích, březích řek a jezer, nebo dokonce i u fontán.









 

YzNlMDg4ZT